Interlaced(Geçmeli) ve Progressive(Tek Geçişli) Tarama

Interlaced: (Geçmeli)

Bu toplam tarama hatlarının yarısında videonun yarısı gösterilmekte daha sonra bizim beynimiz ve gözlerimizin fark edemeyeceği hızda ardında (saniyenin 30′da 1′i) diğer yarısı diğer tarama hatlarında gösterilmektedir.

Resim

Interlaced tarama tüm dünyada yıllardır analog kamera, televizyon ve VHS videolarda kullanılmaktadır. Günümüz HD yayınlarında da sıkça kullanılmaktadır. Örneğin TRT HD ve LIG TV kanalı 1080i çözünürlükte yayın yapmaktadır. Fakat ileride yerini progressive taramaya bırakması beklenmektedir.

 

Upper Field: 1,3,5,7

Lower Field: 2,4,6,8

 

 

Progressive: (Tek Geçişli) ise görüntünün tamamı saniyeden 60′da bir hızla gelir ve sonra yerini diğer görüntüye bırakır. Böyle olunca interlaced’da resimlerin değişmesi esnasında meydana gelen küçük titremeler ortadan kalkar ve daha net bir görüntü elde edilir. Film kareleri tek bir karede oluşturulur. Ve Progressive olrark tanımlanır.

 

Hızlandırma ve yavaşlatma işlemleri sonrası görüntüde field sorunları yaşayabilirsiniz. De-interlaced efekti bu soruna çözüm bulur. Ancak bir başka yöntem görüntüyü convert sırasında progressive hale getirmektir. Ama bu da görünütünün bir miktar kaybına neden olur.

 Resim

 

Leave a comment